keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Munkkirinkilät


noin 20 kpl

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 kpl kananmunaa
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia

öljyä kypsentämiseen
sokeria pinnalle



1. Valmista taikina tavallisen vehnätaikinan tapaan. Taikina kannattaa jättää melko pehmeäksi, mutta kuitenkin leivottavaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.
2. Jaa kohonnut taikina 20 osaan. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja asettele ne pellille. Kohota pullat kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.
3. Muotoile pullat rinkilöiksi vasta juuri ennnen paistoa. Tee kohonneisiin pulliin keskelle reikä ja muotoile rinkilöiksi. Jos pulla tarttuu sormiin kiinni kastele sormet jauhoissa.
4. Kuumenna paistorasva hitaasti. Padassa on sopiva määrä rasvaa, kun munkit mahtuvat vapaasti uimaan eli noin 4-5 cm kattilan pohjasta. Kypsennä rinkilöitä kattilassa kuumassa rasvassa (+180°C) molemmin puolin noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Paista vain muutama munkkirinkilä kerrallaan. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla hetkeksi talouspaperin päälle. Kierittele munkkirinkilät lämpiminä sokerissa.

VINKKI
Rasvan oikean lämpötilan voit tarkistaa pienellä taikinapalalla. Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa heti poreilla kiehuvassa rasvassa ja ruskistuu.

Jos haluat pakastaa munkkeja, sokeroi ne vasta pakastamisen jälkeen. Lämmitä munkkeja ennen sokeroimista hiukan esimerkiksi mikroaaltouunissa, silloin sokeri tarttuu munkkeihin paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti