sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Soijaleipä

Helppo ja nopea valmistaa, huippuhyvä leipä ilman vehnää!
Ei vaivaamista eikä kohottelua, ainekset sekaisin ja uuniin!
Sopii myös gluteenittomille!

Mutta ennenkuin iskee suoraan tuoreen, uunista tulleen leivän kimppuun, kannattaa hetki malttaa ja antaa hieman jäähtyä. Leipää on helpompi leikata jäähtyneenä. Säilytä leipä jääkaapissa...jos sitä siis jää...

Kun olet kerran kokeillut tätä perusohjetta ja tiedät miten taikina käyttäytyy, niin toisella kerralla ohjetta voikin jo vähän soveltaa omaan makuunsa sopivaksi. Taikinaan voi lisäillä esim. juustoraastetta, porkkanaraastetta, valkosipulimurskaa, erilaisiä siemeniä tai pähkinärouhetta. Soijajauhoista osan voi vaihtaa vaikkapa maissijauhoiksi. Muokkaa oma suosikkisi ja nauti vehnättömästä herkkuleivästä!


Soijaleipä:
3 kananmunaa
1½ dl soijajauhoa
½ dl pellavarouhetta
1 rkl öljyä
1 rkl maitorahkaa
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ - 1 dl vettä

1. Laita leipävuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat hyvin. Laita uuni lämpenemään n.175 asteeseen (kiertoilmauuni)
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
3. Lisää keltuaisiin kaikki muut aineet paitsi vesi. Sekoita tasaiseksi.
4. Lisää vettä sen verran, että taikinasta tulee helposti sekoitettavaa, pehmeää, notkeaa massaa.
5. Vatkaa vakuaiset kovaksi vaahdoksi.
6. Yhdistä valkuaisvaahto taikinamassaan pienissä erissä, varovasti sekoittaen, jotta taikinan kuohkeus säilyy.
7. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 astetta (kiertoilma) keskitasolla n.20 minuuttia. Anna leivän levätä hetki vuoassaan ennen kumoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti