lauantai 4. lokakuuta 2014

Omena-mustikkapiirakka kevyemmin

Halusin kehitellä kevyemmän version aiemmin blogissani julkaistusta
omena-rahkamurupiirakasta. Sovelsin ja muokkailin reseptiä ja lopputulos
oli onnistunut. Piirakka muuntautuikin lopulta omena-mustikka rahkamurupiirakaksi. Se ei ole liian makea eikä raskas, vaan ihanan kevyt ja silti oikein maistuva! Pala vastapaistettua piirakkaa tyydytti hyvin makeannälän ja muut mieliteot, enkä tuntenut lainkaan syyllisyyttä nautittuani palasen iltapäiväkahvin kera.

Piirakan terveellisten ja kevyempien ainesten puolesta puhuu muruseokseen lisätty pellavansiemenrouhe sekä makeutusjauheen määrän vähennys. Osan vehnäjauhoista korvasin soija-, ja maissijauhoilla. Voista en kuitenkaan luopunut! Täytteestä muokkailin myös kevyemmän jättämällä pois tomusokerin ja kerman, pinnalle lisäsin mustikoita! Itse tykkäsin ja aion tehdä uudelleenkin! Kokeile pois ja nautiskele kevyemmin!

Muruseos:
(pohja ja päälle ripoteltava osuus)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl soijajauhoja
1 dl maissijauhoja
½ dl pellavansiemenrouhetta
1 dl makeutusjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g voisulaa

Pohja:
2/3 muruseosta
100 g turkkilaista jogurttia
1 kpl kananmunaa

Täyte:
n.300 g kuutioituja omenoita (limemehua)
1 dl mustikoita
120 g inkivääri-omenahilloa (haluamaasi hilloa/marmeladia)
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
250 g maitorahkaa
100 g turkkilaista jogurttia
½ dl makeutusjauhetta
1 kpl kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon voisula.
2. Jaa seos kahteen eri kulhoon. 2/3 massasta tulee pohjaan ja loput piirakan päälle.
3. Lisää pohjataikinaan jogurtti ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Levitä seos leivinpaperoidulle irtopohjavuoan pohjalle (halk. n.26cm).
5. Kuori ja paloittele omenat. Lorauta omenoiden joukkoon tilkka limemehua estämään omenoiden tummuminen.
6. Lisää omenoiden joukkoon hillo, kardemumma, kaneli ja jauhettu inkivääri. Sekoita ainekset sekaisin.
7. Kaada omenaseos taikinapohjan päälle ja levitä tasaisesti.
8. Ripottele omenoiden päälle mustikoita.
9. Valmista rahkaseos. Sekoita rahka, jogurtti, makeutusjauhe, kananmuna, vaniljasokeri ja perunajauho keskenään tasaiseksi seokseksi. Kaada seos omenapalojen ja mustikoiden päälle.
10. Ripottele lopuksi piirakan päälle muruseos ja paista kiertoilmauunissa 175asteessa noin 40min.

Lisää omenaseos taikinapohjan päälle
Ripottele omenoiden päälle mustikoita
Kaada päälle rahka-jogurttiseos
Ripottele pinnalle muruseos
Piirakka paistamisen jälkeen
Valmis piirakka


1 kommentti: